Получить цитаты Мы вернемся к вам с наилучшего предложения

LA ROMÂNI SAU LA BULGARI?

Turcii de la Superlit, care produc la Buzău ţevi şi tuburi pentru diverse proiecte de infrastructura, irigaţii sau microhidrocentrale, iau în calcul o posibilă mutare a operaţiunilor în Bulgaria. Miza jocului este o suprafaţă...


Turcii de la Superlit, care produc la Buzău ţevi şi tuburi pentru diverse proiecte de infrastructura, irigaţii sau microhidrocentrale, iau în calcul o posibilă mutare a operaţiunilor în Bulgaria.

Miza jocului este o suprafaţă de teren necesara unei noi investiţii, oficialităţile locale răspunzând cu o relativă întârziere solicitărilor. In acest timp bulgarii plusează pentru Ruse.


Cine este Bogdan Niţu, directorul Superlit România

■    A absolvit Politehnica Bucureşti. Este director general al Superlit România începând din septembrie 2009.
■    Anterior, timp de 2 ani a condus operaţiunile din România şi Republica Moldova ale Sunlight Industrial, divizie a grupului Germanos înainte ca acesta să fie preluat de OTE.
■    Între 2003 şi 2007 a ocupat funcţiile de director comercial şi ulterior de general manager în cadrul Pipelife România, companie ce activează pe piaţa conductelor.
■    Bogdan Niţu a mai lucrat şi în cadrul Philips Lighting şi Orange România (Dialog).După ce România a devenit anul trecut centrul operaţional de vânzări pentru Europa al companiei, exporturile au devenit parte integrantă a strategiei de business pentru subsidiara românească. Ţevile şi tuburile produse la Buzău au ajuns în Norvegia, Spania sau Austria, iar Superlit mizează în continuare pe livrările în străinătate. „Pentru noi criza e cea mai bună oportunitate", spune Bogdan Niţu, directorul general al Superlit România.

Superlit deţine la Buzău o fabrică de tuburi şi ţevi utilizate, printre altele, pentru sisteme de alimentare cu apă, instalaţii de irigaţii şi canalizare sau industria hidroenergetică, în care a investit iniţial, în 2008, circa 10 milioane de euro. De atunci, a mai cheltuit circa 5 milioane de euro pe upgrade-uri ale liniei existente, care produce peste 200 de kilometri de ţevi şi tuburi pe an. Având în vedere însă creşterile pe care compania le-a înregistrat în ultimii ani la capitolul vânzări, conducerea ia în considerare o investiţie de circa 10 milioane de euro prin care să-şi dubleze capacitatea de producţie. Singurul obstacol ar putea fi lipsa unui spaţiu adecvat pentru desfăşurarea activităţilor de logistică şi depozitare. „Vrem să ne extindem linia de producţie, dar pentru asta va trebui să avem sprijin şi din partea Primăriei Buzău. Avem spaţiu la Buzău pentru a instala o nouă linie de producţie în actuala fabrică, dar ne lipseşte spaţiul de depozitare", explică Niţu. Dacă nu vor reuşi să închirieze pe termen lung sau să obţină prin concesiune terenul de care au nevoie, turcii de la Superlit vor fi nevoiţi să realizeze noua investiţie la Ruse, în Bulgaria. Mai mult, chiar şi producţia din România ar urma să fie relocată la vecinii din sud. „Cei de la Ruse chiar se roagă de noi să aducem fabrica la ei, ne-au oferit concesiune pe 50 de ani. Noi sperăm să se rezolve totuşi lucrurile la Buzău. Oricum, până la finalul anului se va lua o decizie", spune managerul Superlit România.

Ce spune Primăria Buzău cu privire la această situaţie, prin care oraşul ar putea pierde atât actuala fabrică, cât şi noua investiţie de circa 10 milioane de euro pe care compania vrea să o facă pentru a-şi dubla capacitatea de producţie? „Compania Superlit are nevoie de un spaţiu de depozitare. Am identificat un teren de circa 1 hectar potrivit pentru ceea ce doreşte compania, iar acum facem demersurile pentru a-l înscrie în cartea funciară. în maxim două luni îl scoatem la licitaţie pentru vânzare. Ne vom consulta cu ei să vedem ce variantă agreează, dar luăm în calcul şi închirierea acestui teren, nu neapărat numai vânzarea", a declarat Titus Samoilă, şef al seviciului patrimoniu din cadrul Primăriei Buzău.

O astfel de investiţie ar putea crea şi câteva zeci de locuri de muncă pe o piaţă care pare a se fi blocat de la începutul acestui an. Piaţa locală de PAFSIN (poliester armat cu fibră din sticlă şi inserţie de nisip), pe care activează şi Superlit, se va ridica anul acesta la circa 14 milioane de euro, în contextul în care anul trecut avea o valoare de circa 18-19 milioane de euro, potrivit estimărilor companiei.

Superlit a avut anul trecut afaceri de circa 14,1 milioane de euro, dintre care 6,8 milioane de euro au fost reprezentate de vânzările realizate pe piaţa locală, iar restul de exporturi. în 2012 compania se aşteaptă să aibă vânzări totale de circa 16 milioane de euro, din care 7,5 milioane de euro businessul pe plan local, iar restul, adică peste jumătate - livrări în străinătate. „Anul acesta am început să facem exporturi şi în Polonia şi în ex-Iugoslavia, după ce în 2011 am intrat în Norvegia, Austria, Ucraina, Grecia, Italia, Spania şi Ungaria", spune Niţu. în zona fostei Iugoslavii, Superlit a câştigat anul acesta două contracte cu o valoare cumulată de circa 700.000 de euro prin care va livra produse pentru construcţia unor microhidrocentrale, iar contractul pentru Polonia, care se ridică la câteva
sute de mii de euro, constă în vânzarea unor conducte pentru nişte lucrări de construcţie a unor autostrăzi. Iar turcii se gândesc în continuare la exporturi: următoarele pieţe pe care Superlit le are în vedere sunt Germania, Elveţia şi ţările scandinave, unde compania vrea să şi angajeze câte o persoană care să se ocupe de căutarea şi câştigarea de contracte. întrebat de ce crede că produsele fabricate în România vor avea succes şi în ţări precum Germania sau Elveţia, managerul Superlit spune: „Deşi e criză, germanii sau elveţienii sau nordicii vor prefera să cumpere produse fabricate în România din acelaşi motiv pentru care un neamţ cumpără acum o Dacie Logan în loc de un Volkswagen Polo. în perioade de recesiune, şi ei se uită la fiecare ban pe care îl cheltuie", explică managerul Superlit.

Compania Superlit a fost deţinută până la începutul anului 2010 în proporţie de 40% de grupul Romet din Buzău, controlat de omul de afaceri Constantin Toma. Tranzacţia prin care compania turcă a preluat integral Superlit România a fost realizată în martie 2010, însă suma plătită nu a fost făcută publică.

„Piaţa locală s-a dus puternic în jos anul acesta. Şansa ar fi ca România să reuşească să atragă fonduri nerambursabile. România are de absorbit miliarde de euro prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, spre exemplu, dar avem nevoie şi de oameni care să se ocupe de aceste proiecte", adaugă Niţu.

întrebat cum vede scena politică din România, managerul Superlit spune că acum este doar liniştea de dinaintea furtunii. „Am avut 63 de miniştri anul acesta, instabilitate politică cât cuprinde, nu ne mai ia nimeni în serios. Aşteptam atâtea investiţii în irigaţii şi microhidrocentrale, care acum sunt puse din păcate în aşteptare", avertizează Bogdan Niţu. Reprezentantul Superlit mai spune că situaţia politică şi economică din România se va stabiliza doar dacă, pe viitor, în politicul românesc se vor implica oameni capabili şi competenţi. „Există în mediul de afaceri, dar şi în mediul cultural, oameni care au stat pe margine până acum, oameni cu bun-simţ şi competenţi, care dacă vor fi dispuşi să spună lucrurilor pe nume, vor reuşi să readucă ţara pe linia de plutire", conchide Niţu.